Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) tarafından düzenlenen “Büyükşehir Belediyeleri Afet ve Acil Durum Birimleri Koordinasyon ve Bilgilendirme Toplantısı” AFAD Başkanı Okay Memiş’in başkanlığında, belediye yöneticileri ve büyükşehir belediyelerinin vali yardımcılarının katılımıyla Ankara’da gerçekleştirildi.
Türkiye Belediyeler Birliğini (TBB) Genel Sekreter Yardımcısı Feridun Ulutaş’ın temsil ettiği toplantıda; bütünleşik afet yönetim sistemi, risk azaltma süreçleri, Türkiye Afet Risk Azaltma Planı, kentsel dönüşüm, afet acil durum yönetiminde yerelde iş birliği ve koordinasyon, müdahale süreçleri gibi konular ele alındı.
Konuşmasında TBB ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun öncülüğünde kurulan TBB Deprem Bölgesi Araştırma Komisyonunun çalışmalarına ilişkin bilgiler veren Ulutaş, komisyonun depremden en çok etkilenen iller olan Adıyaman, Hatay, Malatya ve Kahramanmaraş’a giderek, bu illerdeki valilik, çevre şehircilik ve iklim değişikliği il müdürlükleri, belediyeler, sivil toplum kuruluşları, mesleki odalarıyla yüz yüze görüşmeler yaptığını kaydetti.
Ulutaş, TBB’nin devam eden ve hayata geçirilmesi planlanan faaliyetlerini ise şu sözlerle anlattı:
“Depremzede belediyelerin ihtiyaç ve taleplerini düzenli olarak izleyeceğiz. Hasar tespit alanında sertifikalı eğitimler düzenleyeceğiz. AFAD’la beraber de daha önce mutabık kaldığımız eğitimlerimize devam edeceğiz. Üniversiteye hazırlanan öğrenciler için dijital eğitim altyapısının sağlanması için bir çalışmamız var. Belediyeler arasında iyi uygulama örneklerinin yaygınlaştırılması ve iş birliklerinin artırılması amacıyla kardeş kent ilişkilerinin kurulmasına öncülük etmek istiyoruz. Uluslararası kaynakların deprem bölgesini önceleyecek şekilde yönlendirilmesi için çalışıyoruz. Yine TBB Başkanımızın çok önemsediği, Belediye Akademisi ile ilgili eğitimler vermeye gayret ediyoruz. Belediyeler için uluslararası hibe, fon, yeni kaynak yaratma gibi hususlarda yine eğitim programları düzenliyoruz.”
TBB tarafından depremzede belediyelerin çalışmalarını kolaylaştırmak adına çeşitli çalışmalar yapıldığını bildiren Ulutaş, “Mücbir sebep süresinin deprem bölgeleri için uzatılması talebinde bulunduk. Zannedersem bu süre, yılsonuna kadar uzatıldı. Depremzede belediyelerin, genel bütçe vergi gelirleri tahsilatından aldıkları ve ağırlıklı olarak nüfusa göre belirlenen kişi başı paylarının, deprem ve geçici koruma statüsündeki kişileri de kapsayacak şekilde artırılması için ilgili bakanlıklar nezdinde girişimlerde bulunduk.”
Ulutaş, araç ve ekipman desteği hibelerini özellikle deprem bölgelerine verme konusuna özen gösterdiklerini söyleyerek “Çok paydaşlı bir afet yönetimi ve dayanıklılık komisyonu kurulması için adımlar attık. Bu komisyon aracılığıyla mekansal ve sosyal kararların takibinde yol gösterici önerilerde bulunulmasını sağlayacak bir mekanizma oluşturuyoruz. Depremden en çok zarar gören illerden ve ilçelerden oluşan bir komisyon kurmayı planlıyoruz. Bu komisyon, en çok vefatın yaşandığı, en çok binanın yıkıldığı veya daha az zarar gören belediyelerden oluşacak.” dedi.
TBB