Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy, Muğla’nın Bodrum ilçesinde yer alan Kissebükü Antik Kenti’nde, “Geleceğe Miras: Kissebükü Antik Şehri Projesi” tanıtımında projeye dair önemli açıklamalarda bulundu. Ersoy, projenin tamamlanmasıyla Kissebükü’nün yeniden canlandırılacağını ifade etti.
Bakan Ersoy, Kissebükü Antik Kenti’nin, Karya medeniyetinin önemli merkezlerinden Keramus ve Halikarnassus’un sahil kesiminde stratejik bir noktada bulunduğunu belirtti. Arkaik Dönem’den Geç Antik Dönem’e kadar uzanan zengin bir tarihsel geçmişe sahip olan kentin, Bizans Dönemi’nde piskoposluk merkezi olarak da büyük bir öneme sahip olduğunu vurguladı.
2019 yılında başlayan kazı çalışmalarının, 2021 yılından itibaren Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi’nden Doç. Dr. Hatice Özyurt Özcan liderliğinde hız kazandığını ifade eden Bakan Ersoy, şu ana kadar antik kentin yüzde 16,2’sinde kazı çalışmaları tamamlanmış olup, dört yıl içerisinde kazı ve restorasyon çalışmalarının yüzde 80 oranında tamamlanmasının hedeflendiğini belirtti. Bu hedef doğrultusunda 800 milyon lira ödenek ayrıldığını da sözlerine ekledi.
Kissebükü’nün İhyası İçin Büyük Adımlar
Bakan Ersoy, Kissebükü Koyu’nun kuzey sahilinde yer alan dini merkezde önemli yapılar üzerinde çalışmaların sürdüğünü belirterek, dört yapraklı yonca planlı vaftizhane ve Ala Kilise gibi yapıların restorasyonunun öncelikli hedefler arasında yer aldığını belirtti. 2025 yılında tamamlanması planlanan bu çalışmalarla Kissebükü’nün yeniden hayat bulacağını ifade etti.
Geleceğe Miras Projesi’nin bir parçası olarak Kissebükü’nün ören yeri statüsüne kazandırılmasının hedeflendiğini belirten Bakan Ersoy, ziyaretçi karşılama merkezleri, yürüyüş yolları, bilgilendirme panoları ve toplanma alanlarıyla Kissebükü’nün turizm açısından cazip bir merkez haline getirileceğini söyledi. 2024 yılı boyunca kazısı tamamlanan alanlarda konservasyon çalışmalarının devam edeceğini de ifade etti.
T.C. KÜLTÜR ve TURİZM BAKANLIĞI